Diş Kliniğinde Kullanılan Aletler

Diş hekimliği fakültesinden mezun olan kişiler, diş kliniği açmayı hedeflemektedir. Yeterli deneyime ve birikime sahip olanlar, diş kliniği açmak için gerekli belgeler toplamaları kolay olmaktadır. Diş hekimleri odasına kayıtlı olunması gerekmektedir. Bulunduğu ilin sağlık il müdürlüğüne giden kişiler, işyeri açma işlemi için başvuruda bulunmaktadır. Serbest meslek kazanç defteri, noterden tasdik ettirilmektedir.

 Diş Kliniği Açmak İçin Gerekli Fiziki Şartlar

 Diş kliniğinin yeterli düzeyde aydınlatılan ve havalandırılan bir ortama sahip olması gerekmektedir. En az 10 metrekare büyüklüğünde hasta bekleme alanı bulunması zorunlu tutulmaktadır. Aynı zamanda bu alanda sekreterin hizmet alanı da yer almaktadır. Gerekli hijyen şartlarının sağlandığı el yıkama bölümü ve tuvalet bulunması gerekmektedir.

 Klinikte çalışanların ve hastaların güvenliğini sağlayacak uygun önlemler alınmaktadır. Kliniğin kolay bir şekilde temizlenebilmesi için dezenfekte olabilir bir malzeme ile kaplanması önerilmektedir. Diş üniti, mikromotor, aeratör başlığı, ışınlı dolgu cihazı, röntgen cihazı, tedavi el aletleri ve çekim aletleri, diş kliniğinde bulunması gereken aletler arasında yer almaktadır.

 Diş Kliniği Açmak İçin Mali Yükümlülükler

 Diş hekimi tek başına bir muayene hizmeti sunmak istiyorsa, diş kliniği açmak için gerekli belgeler hazırlanmaktadır. Birden fazla çalışanı olan ve tüzel kişilik kapsamındaki diş klinikleri için MERSİS kaydı gerçekleştirilmektedir. Yasal olarak belirli koşulları ve yükümlülükleri yerine getirmek zorunda olan kişiler, diş sağlığı tedavi ve muayene ücretleri tarifesine uymaktadır.

 Teknolojik risklere karşı önlem alan diş kliniği sahipleri, bütün yükümlülükleri yerine getirmektedir. Mesleğini serbest olarak icra etme yetkisi bulunan diş hekimleri, diş kliniği açabilmektedir. Şirket tarafından diş kliniği muayenesi açılması uygun olmamaktadır. Mesleğini serbest olarak icra etme yetkisi bulunan birden fazla diş hekimi tarafından da muayene açılabilmektedir.

 Diş Kliniği Açmak İçin İzin Süreçleri

 Diş hekimliği fakültesinden mezun olarak diplomasını alan kişiler, diş kliniği açmak için izin süreçlerini Edental.com.tr adresinden takip etmektedir. Diş hekimliği odasına kayıt yaptırdıktan sonra sağlık il müdürlüğüne giderek dilekçe ile başvuru yapılmaktadır. Noter serbest meslek kazanç defteri tasdiki ile birlikte vergi levhası alınmaktadır.

 Faaliyete başladıktan sonraki ay içerisinde vergi levhası gibi konularda yardımcı olması için bir mali müşavir ile çalışılması önerilmektedir. SGK tescil bildiriminin de yapılmış olması gerekmektedir. Tıbbi cihazları satın almadan önce maliyet hesaplaması yapılmaktadır. Evrakları toplayarak başvuruları tamamlayan kişiler, diş kliniğinde hizmet vermeye başlamaktadır. Yeterli bilgiye ve sermayeye sahip olduğunu düşünenler, diş kliniği açmayı hedeflemektedir.

 Diş Kliniği Standartları

 Hastaların, yaşlıların ve engelli bireylerin sağlık hizmeti beklentilerinin karşılanabilmesi, diş kliniklerinden beklenmektedir. Yeterli şekilde havalandırılan ve aydınlatılan muayene odası, bağlantılı iki oda biçiminde düzenlenmektedir. Muayene odalarında hasta mahremiyetinin korunmasına dikkat edilmektedir. Görüntü, ses ve gürültü açısından gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.

 Sağlık kayıtlarının tutulduğu arşiv odası, verilerin toplanması ve değerlendirmelerin yapılmasını sağlamaktadır. Arşiv birimi için bir büro veya bölüm bulundurulmaktadır. İçerisinde el yıkama bölümü, acil çağrı sistemi ve hijyen şartlarını sağlayan tuvalet düzenlenmektedir. Eğer muayene katta bulunuyorsa, binada asansör bulundurulması zorunlu olmaktadır. Personellerin ve hastaların kullandıkları bütün alanlar, uygun şekilde havalandırılmaktadır. Bütün alanlarda kullanım saatleri boyunca gerekli sıcaklık sağlanmakla birlikte gaz ve duman veren ısıtma araçları kullanılmamaktadır.