Dental İmplant Nedir?
Dental implant, son günlerde duyulan bir işlemdir. Kaybedilen bir dişin yerine çene kemiği üzerine yerleştiren, diş köklerini taklit eden vida veya kök formunda yapay diş kökleridir. Dental implant titanyumdan yapılmıştır. Titanyum bileşimleri ile beraber vücut ve biyolojik uyum sağlanır.
Ağızdaki eksik dişin önü, arkası ve karşısındaki dişler eksik dişli bölgeyi kapattığı için dental implant uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamayla beraber diş kayıplarının yeri doldurulur ve çene kemiği erimesi durdurulur. Dental implant, geleneksel köprüye kıyasla uzun ömürlüdür. Sağlıklı bir sonuç alındığı için doğal bir görünüm sağlar.
Dental İmplant Avantajları Nelerdir?
Dental implantın pek çok avantajı vardır. Bu avantajları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Mükemmel bir görünüm için tercih edilebilir. Diş implantları kendi dişiniz gibi görünür ve doğal durmasıyla beraber diş hissi yaratır. Kemikle kaynaşarak tasarlandığı için kalıcıdır. Görünüş ve his olduğu için diş implantı ve gerçek diş arasındaki en büyük fark gerçek dişlerin olmamasıdır.
- Dental implant ile akıcı konuşmak mümkündür. Yanlış telaffuzlar böylelikle edilmez. İmplant, dişleri kaydırmaz ve konuşmanıza izin verir.
- Dişlerinizin kökleri ağacın kökü gibi çenenize tutturulmuştur. Dişinizi kaybettiğiniz zaman kökün bulunduğu kısımda bir boşluk kalır. Bu boşluğu hiç kimse istemez. İmplant uygulaması ile beraber bu kökler tekrardan yapılmış olur.
- Takma dişler genellikle kayar ve çiğnemenin tadını almanıza engel olur Dental implant doğal dişleriniz gibi işlev görür ve sevdiğiniz yiyecekleri acı hissetmeden yemenizi sağlar. Aynı zamanda kişiye daha iyi ısırma kuvveti verir.
- Dental implantlar rahatça gülümseyebilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
- Dental implantlarda komşu dişlerin formlarının değiştirilmesi ve küçültülmesi gerekmez. Komşu dişler dental implantı destekleyecek bir şekilde değiştirilmedi için uzun süre dişleriniz ağzınızda sağlıklı bir şekilde kalmaya devam ederler.
- Dental implantlar, dayanıklıdır ve karşılaşılabilecek rahatsızlıkların önüne geçer.
Dental implantların avantajları yukarıda belirtildiği gibidir. İmplant kullanan kişiler dişlerini uzun ömürlü kullanabilirler.
Dental İmplantı Herkese Uygulanır mı?
Dental implant oral cerrahi ve diş çekimi işleminden geçecek kadar sağlıklı kişilere uygulanabilir. Yeterli kemik sayısına ve sağlıklı diş etlerine sahip olmak gerekir. Hastalar dental implant sonrası ağız hijyenine dikkat etmelidirler ve düzenli olarak dişlerini fırçalamalıdırlar.
Herhangi bir sorun ile karşılaştıkları esnada diş hekimlerine gitmelidirler. Sigara kullanımı, radyasyon tedaviler, diyabet ve kalp rahatsızlıkları bireysel olarak değerlendirilebilir. İmplant uygulamasının, uygun olup olmadığını diş hekiminiz ile görüşerek öğrenebilirsiniz.
Dental İmplant Tedavisi
Dental implant tedavisinde ilk olarak bir tedavi planı geliştirilir. Plan bireysel şekilde tasarlanır ve tıbbi ihtiyaçları karşılamak için diş hekimi tarafından sunulur. Ardından, titanyumdan yapılmış bir direğe sahip diş kök implantı çekilmiş veya eksik dişin yuvasına yerleştirilir.
Çene kemiği iyileşmesi gerekir ve implant çeneye tutunur. İmplant çene kemiğine kaynadıktan sonra üst yapısıyla uyumlanabilir. Üst yapı diğer adıyla abutment dişin iskelet görevini görür. Yeni diş abutmentin üzerine yapılır. Diş hekiminiz yeni dişlerin rengini dişlerinizle aynı olarak eşleştirir. İmplant çene kemiğine sabitlendiği için yedek dişler kendi dişleriniz gibi görünür ve işlev görür.
Dental İmplant Tedavisi Acı Verir mi?
İmplant tedavisinden önce hastaya çoğunlukla lokal anestezi uygulanır. Bazı durumlar karşısında genel anestezi tercih edilebilir. Bu sebeple cerrahi işlem esnasında hasta ağrı ve acı hissetmez. Lokal anestezi uygulanan hastalarda tedavi gittikten sonra anestezi etkisi dağıldığı için hafif ağrılar olabilir. Bu ağrılar çok normaldir.
Operasyon sonrasında diş hekiminizin önerdiği bazı ağrı kesici kullanılarak bu durum kısa sürede giderilir. Bu ağrı normal diş çekiminde olduğu gibidir. Genel olarak dental implant esnasında acı hissedilmez anestezi bittikten sonra hafif ağrı hissedilebilir.
1 Yorumlar
hakı.m varmı
Bir yorum bırak